top of page

Karta över fastigheterna på Pölgatan

Det Gathenhielmska kulturreservatet
Residens Paviljongen - ett unikt samarbete mellan kulturföreningar på Pölgatan

Residens Paviljongen är ett unikt samarbetsprojekt mellan de olika kulturminnesföreningarna på Pölgatan, den litterära aktören Textival samt initiativtagaren och curatorn för projektet, som samtliga är verksamma i området. 

Kartan till höger visar de olika bebyggelserna längs Pölgatan.

6. Kullen - Privatbostäder

7.  Hälleberget - Gamla Masthuggspojkar / Masthuggstöser

8.  Hälleberget (2) - Göteborgs amatördykarklubb

9.  Frigga - Kontor för fria kulturarbetare

10. Gilgal - Privat, förvaltas av  familjen Hanski 

11. Gavanna - Gamla Majbrabbar

12. Stora Klämman - Privatbostad

13. Lilla Klämman -Vi från Vega

14. Hjortbergska huset - Gamla Majtöser

15. Härberget - Privatbostad

16. Gloriana - Privatbostad

17. Bäckska paviljongen - Residens Paviljongen, hyrs av Gamla Majbrabbar

Gamla Majgrabbar

Föreningen Gamla Majgrabbar är en kulturminnesförening som har sin föreningslokal i stugan Gavanna (11). Föreningen bildades 1952 och har idag ca 850 medlemmar. Föreningen har till uppgift

att bereda medlemmarna tillfälle att under värdiga former sammanträffa för att förmedla upplevelser, livserfarenheter och hörsägner, främst från stadsdelen Majorna. Vidare, att verka för gott kamratskap och till ett allmänt utvidgat kulturellt intresse.

Föreningens gedigna arkiv står till allmänhetens förfogande. 

 

 °

Kontakt:

info(a)majgrabbar.se

Gavanna är öppen helgfria måndagar - fredagar kl. 10.00 - 12.00. 

 

Ordförande:

Urban Börjesson Tel. 28 87 21, 0705-28 87 21

Epost: urbanborjesson44(a)gmail.com

 

Arkivarie:

Tommie Lundqvist Tel. 42 14 09

Biträdande Arkivarie:

Johan Lundin Tel. 0704-66 55 87

Hemsida:

http://www.majgrabbar.se/

 ° 

Medverkar i projektet Residens Paviljongen:

Föreningen är den som hyr och förvaltar Paviljongen (17). Föreningens arkivarier sammanställer material och står till tjänst med information. Föreningsaktiva styrelsemedlemmar bistår med information, berättelser, foton, texter och visningar. 

 

– – – – – –

Gamla Majtöser

Föreningen Gamla Majtöser är en kulturminnesförening som har sin föreningslokal i Hjortbergska huset (14). Föreningens syfte är att vara sammanhållande länk mellan personer som är uppväxta i Majornas församling och av dess minnen, för att i ord och bild samla och bevara dessa.

 °  

Kontakt:

majtoser@gmail.com

Under sommarmånaderna håller föreningslokalen öppet Måndagar och onsdagar kl.11.00-13.00.

 

Ordförande

Mona Åkesson, 0739 – 750 344

 

Hemsida:

http://www.majtoser.se/

 °  

Medverkar i projektet Residens Paviljongen:

Föreningsaktiva styrelsemedlemmar bistår med information, berättelser, foton, texter och visningar. 

– – – – – –

Gamla Masthuggspojkar

Föreningen Gamla Masthuggspojkar är en kulturminnesförening som har sin föreningslokal i stugan Hälleberget (7). 

Den 3 maj 1945 samlades några äldre masthuggspojkar och bildade kamratföreningen Gamla Masthuggspojkar, föreningen har idag ca 450 medlemmar.

 

Föreningen har allt sedan dess verkat för att medlemmarna kunnat stärka sin sociala samhörighet med sin gemensamma stadsdels historiska kulturarv och sitt ursprung; d.v.s. sin uppväxt i arbetarstadsdelen Masthugget i Göteborg.

Gamla Masthuggspojkar har på nedervåningen upprättat ett Hem- och  Arbetslivsmuseum som går att besöka tisdagar 11:00-13:00 som består av ett värdefullt arkiv av bilder och textmaterial.

 °  

Kontakt:  

E-post: info@masthuggspojkarna.se 

Föreningshuset är öppet tisdagar
mellan kl 11.00- 13.00 under säsongerna.

Ordförande

Leif Lind

E-post - leif.lind@masthuggspojkarna.se

 

Lokalansvarig och arkivarie

Kent Uddén

E-post -  info@masthuggspojkarna.se

Hemsida:

http://www.masthuggspojkarna.se/

 °  

Medverkar i projektet Residens Paviljongen:

Föreningens arkivarier sammanställer material och står till tjänst med information från Hem- och Arbetslivsmuseet.  Föreningsaktiva styrelsemedlemmar bistår med information, berättelser, foton, texter och visningar.

– – – – – –

Gamla Masthuggsflickor 

Gamla Masthuggsflickor  är en kulturminnesförening som har sin föreningslokal i stugan Hälleberget (7). Föreningen bildades 1947 och är en social förening, politiskt och religiöst obunden. Föreningen har 130 medlemmar som träffas en gång i månaden, från februari till april.

 °  

Kontakt:

Ordförande: Kerstin Hansson
E-post: hanke@comhem.se

Hemsida:

gamlamasthuggsflickor

 °  

Medverkar i projektet Residens Paviljongen:

Föreningsaktiva styrelsemedlemmar bistår med information, berättelser, foton, texter och visningar. 

– – – – – –

Vi från Vega

Föreningen Vi från Vega är en kulturminnesförening som har sin föreningslokal i Lilla Klämman (13). Föreningens mål är att vara en sammanhållande länk mellan personer som bott eller bor i Vegastaden. Föreningen bildades 1946.

 

Lilla Klämman byggdes omkring 1780. De som under åren bebott fastigheterna inom Reservatet har nästan helt varit knutna till sjöfarten. Huset har under viss tid hyrts och använts av fattigvården och har även använts som sjukstuga under koleratiden.

 °  

Kontakt:

Ordförande:

Eva Bengtsson. Tel: 0737-38 93 78. Mail: eva-bengtsson@live.se

Hemsida:

http://www.vifranvega.org/

 °  

Medverkar i projektet Residens Paviljongen:

Föreningsaktiva styrelsemedlemmar bistår med information, berättelser, foton, texter och visningar. 

– – – – – –

Textival 

Föreningen Textival, som har funnits sedan 2007, är en litterär aktör och en ideell förening som riktar sig till en kultur- och litteraturintresserad allmänhet och till litterärt orienterade föreningar, förlag, kulturtidskrifter och dess användare och ivrare. Textival arrangerar programserier, litteraturfestivaler, konsthändelser och en rad olika samarbetsprojekt med bland annat författaruppläsningar, samtal, kulturdebatt, workshops, utställningar, filmvisningar och vandringar.

Syftet med Textivals verksamhet är att vara en samlande arena för såväl litterära utövare som för litterärt intresserade. Textival vill skapa sammanhang där aktuella och angelägna frågor i vår samtid möter författare, poeter, litterära utövare och dess publik. Textival har kontor tillsammans med andra fria kulturarbetare i stugan Frigga (9) i reservatet.

 °

Kontakt:

info@textival.se 

Konstnärliga projektledare:

Therese Ytter therese@textival.se

Stina Nilss stina@textival.se

Hemsida:

www.textival.se 

 °

Medverkar i projektet Residens Paviljongen:

Till sin form är Residens Paviljongen ett relationellt och narrativt projekt som utgår från tanken om det offentliga som en plats för social interaktion, kritisk reflektion och möten. I samråd med föreningarna i reservatet samt ett konstnärligt råd utser Textival medverkande författare till residenset. Curatering och projektledning av residenset: Therese Ytter. 

Majorna och Gathenhielmska området, 1933

Gathenhielmska kulturreservatet och Bäckska paviljongen, 2014

Beläget vid Stigbergstorget i Göteborg ligger det Gathenhielmska kulturreservatet. Den äldsta kvarvarande bebyggelsen i Gathenhielmska reservatet är från 1700-talet och det är därmed Göteborgs sista bevarade område med friliggande trähus från tiden före 1800-talets mitt. I början av 1930-talet upprättades en stadsplan som skulle ha inneburit att de gamla husen i reservatet revs och ersattes av ny bebyggelse. Men efter starka protester ändrades planerna och istället inledde Kulturminnesföreningen Gathenhielm en upprustning av byggnaderna längs Pölgatan.

Området är cirka 150 x 150 meter stort och ligger vid Stigbergstorget med Karl Johansgatan i norr och Bangatan i öster. I området går Allmänna Vägen, Pölgatan och Delawaregatan.

Reservatet består av 16 fastigheter samt Bäckska paviljongen.

Stugorna i reservatet ägs av HIGAB och består idag av en blandning av bebodda bostäder, föreningslokaler för kulturminnesföreningarna Gamla Majgrabbar, Gamla Majtöser, Gamla Majpojkar, Gamla Masthuggspojkar, Gamla Masthuggsflickor och Vi från Vega. En av stugorna hyrs som kontor för fria kulturarbetare. 

Frigga, Gilgal

Lilla Klämman

Stora Klämman

Gilgal, Gavanna, Hjortbergska huset

bottom of page